2008. október 28. írta: [Brn]
Roverek a kisfogházban (1956-os megemlékezés)

Roverek a kisfogházban (1956-os megemlékezés)

Október 23-án délelőtt a roverraj hét tagja a Kozma utcai börtön kisfogházként elhíresült, 2002 óta múzeumként működő részéhez látogatott. Ezen a helyen végezték ki a szabadságharc vérbefolytása után többek közt Nagy Imrét, Mansfeld Pétert, Maléter Pált. Volt olyan szerencsénk, hogy az éppen látogatásunkat követő hivatalos megemlékezés miatt Fónay Jenő, az egykori Széna téri ellenálló csoport helyettes parancsnoka (ezen okból pedig későbbi halálraítélt), a Politikai Foglyok Országos Szövetségének alapítója vezetett körbe minket a cellák és vesztőhely között. (Ő maga a mai napig pontosan meg tudja mondani, hogy melyik zugban tartották fogva, és honnan vitték bitó alá Nagy Imrét.) Képek és némi információ alább.

A Kozma utcai börtön udvarának emlékhellyé alakított része. Szemben, a rácsokon túl ma is rabokat tartanak, persze már nem politikai okból.

 

Az elítélteket kötél által végezték ki. Nagy Imre miniszterelnök holttestét kivégzése után az udvarban ásták el, kegyelet nélkül.

 

 

A siralomház. Ide olyan elítéltek kerültek, akikre rövid időn belül biztos halál várt. (Kivéve persze akik utolsó pillanatban kaptak kegyelmet, mint Fónay Jenő vagy Wittner Mária.)

Kisfogházról - röviden

Az aradi várhoz mérhető jelentőségű emlékhelyet Fónay Jenő 2001 tavaszán kezdeményezte, hogy a hajdani kivégzőhelyet rekonstruálják, és eredeti állapotában állítsák vissza. Az Igazságügyi Minisztérium helyt adott a kérelemnek, Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nem sokkal később át is adhatta a kész emlékhelyet. Három részt rekonstruáltak: az úgynevezett halálcellákat, vagyis a halálra ítéltek zárkasorát, a siralomházat - ahol az elítéltek az utolsó éjszakát töltötték - és az emellett lévő vesztõhelyet. A munka eredményeként létrejött hely méltóságteljes, megrázó ugyanakkor érdekes.

Elérhetőségek (ha valakit érdekel):
Kisfogház Emlékhely
1108 Budapest, Kozma utca 13.
Minden héten kedden és csütörtökön van állandó látogatás 10 és 15 óra között. Egyéb alkalomra küln egyeztetés szükséges. A belépés díjtalan.

 

A raj nevében köszönjük Rédey Sarolta, a Kisfogház Emlékhely igazgatójának segítségét!

A bejegyzés trackback címe:

https://46os.blog.hu/api/trackback/id/tr92735908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása