2011. november 13. írta: [Brn]
Hol voltunk szombaton? – Amit a várromról tudni kell/érdemes

Hol voltunk szombaton? – Amit a várromról tudni kell/érdemes

Sajnos a helyszínen nem volt lehetőség szót ejteni róla, de utólag is érdemes pár mondatnyi említést tenni a csapattúra céljáról, vagyis a Vitányról elnevezett vértesi várról.


(Rekonstrukciós elképzelés a várról. Forrás: Magyar-Várak.hu)

Kapásból én sem tudta semmit a helyről, a csapatprogramot megelőzően nem is hallottam róla. Lexikonokat is lehetne bújni, de a Wikipedia is elég tisztességesen információgazdag a témában:

„...belsőtornyos, háromsejtes elrendezésű, kis területű vár. (...) A vár keletkezéseinek idejét és építőjének nevét nem ismerjük. Feltehetően az itt birtokos Csák nemzetség egyik tagja építhette a tatárjárás után. Várnagyként a Gutkeled nemzetségből származó II. Mihályt 1319-1324-ben említik okleveleink. (...) A török először 1529-ben ostromolta, majd 1543-ban el is foglalta. Később magyar kézre került, de 1559-ben újra a töröké, akiktől 1566-ban sikerült ugyan visszafoglalni, a következő évben azonban már újra a török birtokolta. Véglegesen Pálffy Miklós szabadította fel 1597-ben, és a következő évben felrobbantották, megakadályozva ezzel, hogy a török a vár falai közé befészkelhesse magát. A XVIII. századtól az Esterházy család tulajdona volt.”
 

A Magyar Barangoló blogbejegyzése szerint nem messze a vártól egy elég kísérteties temető is található. (képek itt)

Zárásként pedig közlünk egy képet Vitányi Kingáról is.

A bejegyzés trackback címe:

https://46os.blog.hu/api/trackback/id/tr373375312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása