Hajmási Péter

A 46. sz. Kapisztrán Szent János cserkészcsapat közösségi blogja. Rántott csirke. Bontott csirke. Bumm.

Böngészde

http://cserkesz.hu/ A Magyar Cserkészszövetség hivatalos honlapja


csopkep_oldaldoboz.jpg

blog.hu bejelentkezés

Címkék

2019 (1) 4&46 (1) 48as (1) ahol tud segít (7) ajánló (20) Akela (1) ákos (1) alapítvány (1) azindiánNEMbeszél (1) balaton (5) barlang (1) benedekelekraj (1) benedek elek raj (2) beszámoló (95) bik (6) bik raj (5) bolognai (1) bombor (1) Buják (1) cicka (1) concordia (1) csapatszám (2) csapatszoba (6) csapattagok (17) csapattörténet (13) cserkészpark (1) cserkésztörténelem (5) Csill (1) csillebérc (2) dicső (5) ds (2) dstv (1) Dunaújváros (1) Dzsakala (1) dzsindzsázás (1) egykori táborhelyek (5) élmény (38) előtábor (1) emlékezés (1) eső (1) évforduló (17) falka (10) Faona (1) fehérfarkas (1) fejlődés (1) felvidék (1) filmklub (7) focisok (3) fotók (3) fritőz (2) gyász (1) Gyurka bá (1) határontúl (3) hepaj (14) Herbert bá (1) holdvilágárok (1) humor (7) I.ker (1) indiaifarkas (1) indián (1) info (52) interjú (1) japánfarkas (1) játék (1) jurta (1) kadarkút (8) kaktusz (11) kálmán (4) kalózok (1) Kapisztrán25 (3) karácsony (3) karlizsán (1) kárpátalja (1) képek (90) kisbusz (2) kkk (1) knt2010 (2) knt2016 (4) kornél (3) kvíz (1) Lali (1) látszatdemokrácia(szavazás) (2) lázár ervin raj (7) lelkiösvény (1) Máó (1) máriaforrás (1) mátra (1) mcssz (1) medve (7) menyét (8) mikulás (1) milán (13) mokaszin (1) mustkóstoló (2) naptár (1) Natu (1) nemzetközi (10) NNT (1) ömák (5) őrs (3) ővk (1) padlizsán (2) palacsinta (1) parádsasvár (1) pasarét (2) Perőcsény (3) Pilis (1) pilis (3) Pilisszentlászló (1) pókbangó (4) póker (1) portya (40) programok (6) program változás (1) rák (4) regös (1) ribiz (1) ribizli (5) rover (23) sámán (1) sártványpuszta (12) síelés (3) sítúra (3) sólyom (13) sport (1) stvk (1) szabadegyetem (3) szalagavató (1) szaloncukor (1) számháború (1) szarvas (14) Szarvas őrs (1) szavazás (1) Szilaj (1) szolg.közl. (8) szúnyog (1) szürkemarha (11) Tabaki (1) tábor (59) tábortűz (8) Tát (3) tavaszi tábor (7) tea (1) testvércsapat (1) történelem (4) törzsfők (1) totemállat (1) TTT (2) túra (27) turul (1) tűzriasztó (1) tv46 (1) újjáalakulás (1) ünnep (26) Úú (1) vezetők (4) vezetőség (3) video (28) vörösfarkas (2) wassalbertraj (1) Winettou (1) zene (2) Címkefelhő

ProCapistrano Alapítvány

Utolsó hozzászólások

Múlt héten vasárnap (2010.10.18.) csapatunk néhány tagja is részt vett önkéntes munka keretében az október negyedikei iszapkatasztrófa helyszíni kárelhárításában. A feladatra a Katolikus Karitász szervezetén keresztül jelentkeztünk, a munkánk sárlapátolás, talicskázás, romeltakarítás volt. Mintegy 10 óra tiszta munkaidő egyetlen kertrész 90 százalékos megtisztítására volt elég.


A Karitász minden szükséges védőfelszerelést biztosított számunkra (pormaszk, szemüveg, védőruha, gumicsizma). Mód Miklós plébános hazautazásunk előtt személyesen mondott köszönetet csapatunknak.

Devecser egyébként nagyon közel van 2007-es táborunk helyszínéhez, Bakonyjákóhoz:Az akcióban csapatunkból részt vettek:
Constantinovits Miklós
Dér Ádám
Ertsey Ambrus
Matits Kornél
Borbás Barnabás

Csapaton kívül barátaink, akik velünk tartottak:
Pej András
Pandula Ádám
Réti László

Itt említeném meg, hogy pont egy hete csapatunkból Tamási Enikő is Devecseren járt a mentősök kötelékében, és részt vett alapvető elsősegély-nyújtási feladatokban.

Devecserre csak rendőri ellenőrzés mellett lehetett behajtani.

Hétvégén az utcákat fehér vegyvédelmi ruhás önkéntesek lepték el. Találkoztunk pl. a paksi szurkolói tagozat képviselőivel, akik egy harmincan egy napra buszra pakolták magukat, hogy lejöjjenek segíteni.

A fehér ruhában mindenki egyforma, ezért a sólymok az ismert DS jelet fesették egymás hátára.

 

Enikő mentősként dolgozott a helyszínen, pont egy héttel a mi munkánk előtt. Íme néhány szó tőle.


Kolontár szó szerint K.O., nagyon durva. Láttam egy terepjárót a folyóba fordulva. Állítólag akkor halt meg benne valaki, amikor embereket mentett ki az iszapból és közben leszakadt vele a híd.

Látszott, hogy az egyik ház szerencsétlen helyen volt és telibe kapta az áradatot, pont betrafált az ablakon. Még lehetett látni a szekrényben a frissen vasalt ruhákat.

Mikor jöttünk, láttuk, hogy rendőrök kutyákat etetnek, később össze is haverkodtunk velük. Durva, ők kb. 14 órát álltak (!) a kereszteződésben, hidegben és sötétben is, rádaásul az egyikük magamforma nő volt... ha rajtakapják őket hogy leülnek, vagy esznek akkor kikaptak volna- azért besunnyogtak a mentőbe leülni, adtunk nekik szendvicset (én még úgy is elfárdtam, hogy közben egy jót aludtam a kocsiban).

Duva volt nézni a munkagépeket és azokat, akik vezették... Egy percre nem álltak meg, a 12 órát míg ottvoltunk végigdolgozták. Semmi kajaszünet. Semmi Margit-híd látvány. És akkor már ezt csinálták egy hete. Egyikük sofőrje algopyrint kért, mert fájt a feje. Hát nem csodálom...
Állatvédőkkel kimostuk egy aprócska kismacska szemét, ami úszott a gennyben. Ez volt a legkomolyabb szakmai kihívás aznap...

Azok, akik szolgáltban voltak az iszapömlés napján, azért elmesélték, hogy olyasmit éltek át, amit az elmúlt 15-20 évben nem nagyon. Míg súlyos sérültet láttak el az autóban, kintről gyűltek az emberek és verték a mentő oldalát. És csak jöttek és jöttek. A végén már nem volt semmi eszköz, csak vetköztetni és lemosni tudták a sérülteket, a patikából hoztak valami krémet azzal kenték be a sebeket. A helyi cigányok pillanatok alatt rengetek ruhát gyűjtöttek össze Devecserben a sérülteknek, amibe visszaöltözhettek. Szóval elismerés nekik.
Az adminisztrációt még ma is írják, vagy 250 esetlap (ezen adminisztrálunk) gyűlt össze. A végén már csak egy nevet írtak fel, meg egy időpontot a helyszínen, úgy kellett visszanyomozni a rengeteg hiányzó adatot.

Lelátogatott az Országos Mentőszolgálat új főigazgatója. Megszólt, hogy miért nem Pesten dolgozom. :)

És ami még megható volt, fölfedeztem egy már orvos évfolyamtársamat. Lejött a máltaiakkal KÁVÉT OSZTANI.


Enikő

  

Ebben a kertben dolgoztunk egész nap.

 

A képeket Dér Ádám, Ertsey Ambrus és Pandula Ádám készítették.

 

Mód Miklós plébános köszönete

Címkék: beszámoló képek ahol tud segít

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://46os.blog.hu/api/trackback/id/tr642384938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rudi_ 2010.10.27. 16:34:05

Rudi: Igazi cserkészként viselkedtetek. Köszönet , és elismerés!

betax 2010.11.29. 09:56:39

Sziasztok,
december 5. az önkéntesek világnapja!
Kérlek segítsetek összegyűjteni minél több önkéntest és önkéntes tevékenységet a www.facebook.com/pages/Onkentes-vagyok/169306326437448 oldalon! Olyan képeket várunk, amelyeken ti, mi, vagyis önkéntesek szerepelnek, és ha tudtok, mellékeljetek pár mondatos leírást arról, kik vagytok, mit csináltok épp a képen, hol, és mikor! A kép mellett link mutat majd az általatok kívánt oldalra...
Az oldal regisztráció nélkül is megtekinthető, a képeket közvetlenül ott, vagy az onkentes2010@gmail.com címre várjuk.

Úgy gondolom, ez hozzájárulna mindannyiunk munkájának megismeréséhez, elismeréséhez!

Köszi szépen!
Andris