2009. február 18. írta: [Brn]
Busók a Tél ellen - Roverprogram

Busók a Tél ellen - Roverprogram

Akinek szürke nyakkendője van, szintet léphet, és kezdő busóbál után haladó télűző lehet Mohácson, az egyetlen hivatalos és igazi sokác népszokáson: Busójárás 2009. Csapatunk roverei remélhetőleg szép számmal képviseltetik magukat ezen a hétvégén Mohácson.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A busójárás szokása más népek hiedelemvilágában is megtalálható. Rokonságot mutat a velencei és a riói karnevállal és egyes afrikai népek szokásaival is. Magyarországon a török kiűzésével hozzák kapcsolatba. A legenda szerint a törökök elől a Mohácsi-sziget mocsárvilágába menekült sokácok megelégelve a rabigát, állatbőrbe bújva, faragott álarcokkal, maguk készítette kereplőkkel és zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt átkeltek a Dunán és kiűzték a törököt Mohácsról. Bár a történet mellőzi a történelmi hűséget, (Mohács végleg 1687-ben szabadult föl a török uralom alól), a busók nem sokat változtak azóta: ugyanolyan öltözékben vonulnak fel évről-évre Mohács közterein.

A bejegyzés trackback címe:

https://46os.blog.hu/api/trackback/id/tr25950197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása