2008. november 25. írta: [Brn]
Könyv az egykori főcserkészről

Könyv az egykori főcserkészről

Szeretettel ajánljuk a cserkésztörténelem fanatikusai figyelmébe a Kapisztrán Szabadegyetem legutóbbi előadójának, Ablonczy Balázsnak 2005-ben kiadott Teleki Pálról szóló monográfiáját (képen, Marci kezében). Ez a legfrissebb tudományos igénnyel megírt életrajz az egykori miniszterelnökről, mely már mentes a rendszerváltás előtti ideológiai nyomás miatt egykoron Telekire erőltetett megbélyegzéstől, de nem hagyja érintetlenül pl. öngyilkosságának vagy éppen zsidósággal kapcsolatos nézeteinek kérdésköreit sem.

 

Néhány, cserkészetre vonatkozó megállapítás a kötetből:
"A cserkészetben a húszas évek közepe óta erőteljesen propagálták a falujáró munkát, a regöscserkészetet. A törekvésnek logikus folytatása volt a falukutatás támogatása a harmincas évek második felében. A kötelességek második szintje volt az egyház iránti hűség és az erkölcsös, tiszta élet. Azon ritka alkalmakkor, amikor Teleki Pál főcserkész a kereszténységről szólt, elsősorban a belső építkezés motívumait helyezte előtérbe..."

"A cserkészet Telekinek ezt az embertípust formálta: a jövendő társadalomformáló férfiúit, akik készen állnak a vezetésre (...) Kisgyerekkortól, részint játékos keretek közt megszerzett tudásuk, tapasztalatuk később alkalmassá teszi őket arra, hogy bármilyen papírosképesítéssel szemben megállják a helyüket."

A könyv az Osiris kiadónál jelent meg. Elérhetőség: www.osiriskiado.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://46os.blog.hu/api/trackback/id/tr67787013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása