2012. július 24. írta: [Brn]
A nándorfehérvári diadalt ünnepelték Budapesten

A nándorfehérvári diadalt ünnepelték Budapesten

nandorfehervar_unnep_1.jpg

Csapatunk névadójának, Kapisztrán Jánosnak is óriási szerepe volt abban, hogy 1456 nyarán a magyar seregek bizony megrakták a török hadakat, mint a pótos ifát. Ezért hát szép nagy ünnepségeket rendeztek múlt héten vasárnap a fővárosban.

Magyarra (és komolyra) fordítva a lényeg annyi, hogy ötszázötvenhat éve, 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő magyarok megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira. Ezért az Országgyűlés nemrég a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította július 22-ét.

Vasárnap díszsortűzzel, hajókötelék felvonulásával és Hunyadi János szobrának megkoszorúzásával emlékeztek a diadal évfordulójára Budapesten. Az alábbi összeállítás az itt készült képekből tallózott.

nandorfehervar_unnep_2.jpg


A legelső (fenti) képen a Március 15. térre rendezett örömtűz és táncház látható, a rögtön efölött a szöveg fölött menetelő hagyományőrzők a Mathias Rex Egyesület és az Egri Vitézlő Oskola katonái, akik a Belgrádból érkezett 300 diák élén vonultak át az Akadémia kikötőtől a Lánchídon át a Hunyadi János utcába, egyel lejjebb az MH. 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred aknászhajójának katonái tisztelegnek, legalul pedig ugyanennek az ezrednek az aknászhajói hajóznak szép sorban a Duna vizén.

nandorfehervar_unnep_3.jpg

nandorfehervar_unnep_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://46os.blog.hu/api/trackback/id/tr164675480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása